Galerie Video | Festivalul Gloria Domini | Ediția 2017

Nov 17, 2017 2017

by gloriadomini

ADAGIO IN SOL MINOR

 

În cadrul Festivalului „GLORIA DOMINI-BRAȘOVUL PASCAL” această capodoperă a fost magistral interpretată de către Filarmonica Brașov, sub bagheta tânărului, dar foarte talentatului dirijor Daniel Enășescu. Sensibilitatea, acuratețea interpretativă și mai ales emoțiile transmise de către orchestra brașoveană sub bagheta dirijorului Daniel Enășescu fac din acestă interpretare una de mare valoare artistică, fiind una de referință pentru valoarea interpretativă. Poate nu întâmplător, cuvântul de deschidere a concertului de la Brașov a fost adresat publicului prezent de către preotul dr. Cristian Munteanu, un fin cunoscător și admirator al Filarmonicii din Brașov. Tomaso Albinoni a scris circa cincizeci de opere dintre care 28 au fost scrise în Veneția între 1723 și 1740.
 
În prezent, Albinoni este citat în principal pentru muzica sa instrumentală, în special concertele sale pentru oboi. Muzica sa instrumentală a atras atenția în mod deosebit lui Johann Sebastian Bach, care a scris cel puțin două dintre fugile sale pe teme de Albinoni și a folosit în mod constant basul continuu la exercițiile de armonie pentru elevii săi. Mare parte a operei lui Albinoni s-a pierdut în cel de al II-lea război mondial, prin distrugerea Bibliotecii de stat din Dresda, astfel încât se cunoaște foarte puțin despre viața și opera sa de după mijlocul anilor 1720. Faimosul „Adagio în Sol Minor de Albinoni” a fost reconstituit de Remo Giazotto după un fragment al părții lente din trio sonata, ce s-a descoperit printre ruinele Bibliotecii de stat din Dresda.
 
Remo Giazotto (4 septembrie 1910, Roma – 26 august 1998, Pisa) a fost un muzician italian, critic muzical și compozitor, cunoscut mai ales prin elaborarea catalogului său sistematic dedicat operelor lui Tomaso Albinoni. A scris biografii ale lui Albinoni și ale altor compozitori, inclusiv Vivaldi, compozitorul celebrelor „Anotimpurile”. Această compoziție este adesea menționată ca “Adagio al lui Albinoni” sau “Adagio în G minor de Albinoni, aranjată de Giazotto”, dar atribuirea este incorectă. Atribuția lui Albinoni se bazează pe descoperirea presupusă de Giazotto a unui fragment de manuscris – constând în câteva măsuri de deschidere a liniei de melodie și a porțiunii basso continuo – din partea a doua – mișcarea lentă – a unei sonate a marelui compozitor Tomaso Albinoni.
 
Potrivit lui Giazotto, el a obținut documentul la scurt timp după încheierea celui de-al doilea război mondial de la Biblioteca de Stat Saxonă din Dresda, care a păstrat cea mai mare parte a colecției lucrărilor marelui compozitor T. Albinoni, deși clădirile sale au fost distruse în bombardamentele din februarie și martie 1945 ale Forțele Aeriene britanice și americane. Giazotto a concluzionat că fragmentul de manuscris era o parte a unei sonate bisericești – „Sonata da chiesa” în G minor, compusă de Albinoni, posibil ca parte a unui opus al său. În transcrierea sa, Giazotto a construit un echilibru de mișcare unică pe baza acestei teme fragmentare. El a făcut-o cu drepturi de autor și a publicat-o în 1958 sub un titlu care, tradus este “Adagio în G minor pentru corzi și orgă, pe două idei tematice și pe basul lui Tomaso Albinoni”. Giazotto nu a tipărit niciodată fragmentul manuscris și nu a fost găsită nicio înregistrare oficială a prezenței sale în colecția Bibliotecii de Stat Saxon.

 

 

Concert ANATOLY – Ubi caritas et amor

 

Cvintetul vocal „Anatoly”- de la fascinația sonorităților… la armonia „perfectă…
Ediția 2017 a Festivalului Național „GLORIA DOMINI-BRAȘOVUL PASCAL” a adus în fața publicului unul dintre cele mai îndrăgite grupuri vocale: „ANATOLY” din Brașov. Cei cinci soliști ai Cvintetului Vocal „ANATOLY” au reușit prin rafinamentul artistic, claritatea interpretării și rigoarea artistică specifică să ofere un spectacol de excepție, abordând piese de o deosebită bogăție repertorială.
 
Una dintre piesele de forță a concertului a fost „Ubi Caritas et Amor” a lui Morten Lauridsen. Morten Lauridsen este un compositor de origine daneză. Lauridsen a studiat și și-a rafinat stilul componistic în Statele Unite la renumitul Colegiu Whitman și la Universitatea din California de Sud unde s-a specializat în compoziție. În prezent, este profesor și director al Departamentului de compoziție al Școlii de Muzică de la Thornton din cadrul Universității din California.
 
Morten Lauridsen în cea mai mare parte a activității sale de compoziție, s-a dedicat muzicii corale, fiind unul dintre cei mai importanți compozitori americani; compozițiile sale dedicate domeniului muzicii sacre sunt deosebit de interesante și pline de simbolistică. Farmecul muzicii sale se datorează unei mari proprietăți a limbajului tehnic componistic, care demonstrează și o cunoaștere profundă a acestui “instrument”: corul. În 2007, președintele Statelor Unite ale Americii i-a acordat “Medalia de artă” pentru întreaga sa activitate componistică

 

 

 

Concert MADRIGAL – Tatăl nostru

 

 
Corul MADRIGAL – „AVE MARIA” – o capodoperă a perioadei renascentiste.
 

Corul Național de Cameră „Madrigal”, fondat de Marin Constantin, a reușit în cadrul Festivalului „GLORIA DOMINI-BRAȘOVUL PASCAL” să ofere publicului prezent la prima ediție, o capodoperă a perioadei renascentiste: „Ave Maria” a lui Tomás Luis de Victoria.
Tomás Luis de Victoria s-a născut în 1548 în Ávila și a murit la Madrid în 1610. Acest compozitor este considerat principalul reprezentant al “Epocii de Aur” a polifoniei spaniole. Fost elev al lui Giovanni Pierluigi da Palestrina, acesta este considerat cel mai important compozitor al Renașterii. Tomás Luis de Victoria a scris doar muzică religioasă. El reprezintă spiritul contra-reformei.
 
„Ave Maria” poate fi încadrată în perioada Renașterii. Aceasta este o piesă specifică secolelor XV –XVI, caracterizate în general prin evoluția muzicii spre profanul religios al Evului Mediu.

Concert MADRIGAL – Ave Maria

 

Corul de tineret BACH al Bisericii Negre

Corul Bach – O istorie vie, două generații de organiști brașoveni și peste 80 de ani de serviciu în comunitatea brașoveană. Corul Bach a marcat în cadrul Festivalului „GLORIA DOMINI-BRAȘOVUL PASCAL” – ediția I – 2017 84 ani de activitate.
Corul Bach din Braşov este corul bisericesc al comunităţii evanghelice şi a fost fondat în 1933 de cantorul acelei perioade, Victor Bickerich. Ansamblul a adus în premieră în România multe dintre operele lui Bach: Matthäuspassion (Patimile lui Hristos după Matei), Johannespassion (Patimile lui Hristos după Ioan) şi alte piese religioase, în special ale compozitorilor germani. În timp, corul a devenit unul de înaltă calitate şi a început să întreprindă turnee internaționale.
 
Din 1965 Hans Eckart Schlandt a preluat conducerea corului. În această perioadă potrivnică muzicii religioase, el a reuşit să prezinte cu o uimitoare continuitate şi calitate marile oratorii şi pasiuni de Bach, Mozart, Brahms etc., să protejeze Biserica Neagră de regimul totalitar al vremii, transformând-o într-un refugiu muzical al libertăţii interioare.
 
În septembrie 2004, bagheta de dirijor a corului Bach i-a fost predată lui Steffen Schlandt, care a susţinut concerte în Biserica Negră, incluzând în repertoriu oratoriul “Mesia” de Händel, “Elias” de Mendelssohn, “Ultimele cuvinte ale Mântuitorului pe cruce” de Haydn şi Marea Misă Credo de Mozart.
 
Supunându-se imaginii noi a comunităţilor evanghelice din România şi implicit şi din Braşov, corul are şi el o structură multiconfesională, doar jumătate dintre membri aparţinând comunităţii. Cu toate acestea, diferenţele de limbă şi de confesiune au dat viaţă relaţiilor din cor şi au confirmat tradiţionalul schimb intercultural transilvănean.
 
Cu cei 40 de cântăreţi, corul poate cânta piese de mari proporţii, a capella sau cu acompaniament de orchestră. În decursul unui an, corul participă la aproximativ zece servicii divine, iar pe lângă acestea se adaugă concertele mari de Crăciun, Paşti, Rusalii şi Duminica Morţilor.

add a new comment